UŞAK KAPALI/AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU MÜDÜRLÜĞÜ
EĞİTİM BİRİMİ
Anayasa’nın 42’nci maddesine göre “Kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.” Bu Anayasal hak, hiç şüphe yok ki kurum yaşantısının gerektirdiği doğal sınırlamalar dışında tutuklu ve hükümlüler için de geçerlidir.
Kurumumuz Eğitim Biriminde 3 İnfaz ve Koruma Memuru görev yapmaktadır.
Kurumumuzda eğitim ve iyileştirme çalışmalarının yapıldığı alanlar;
- 3 Adet Derslik,
- Konferans Salonu
- Bilgisayar Laboratuarı,
- Müzik Sınıfı ve Öfke Kontrolü Odası
- Takı Tasarım Kurs Atölyesi
- Bayan Kuaförlüğü Kursu Odası
- Deri Atölyesi ( Kurs ve Dikim )
- Doğalgaz Tesisatçılığı Kurs Atölyesi,
- Tekstil ve Sanayi Makineleri Atölyesi ( Kurs ve Dikim )
- Kapalı Spor Salonu
- Halı Saha
- Jimnastik salonu
HÜKÜMLÜLERİN ÖĞRENİM DÜZEYLERİNİN TESPİTİ.
Kurumumuza yeni gelen hükümlü ve tutuklulara bir form doldurularak eğitim durumu, mesleği ve yetenekleri ile ilgili beyanına dayalı bilgiler edinilmektedir. Kendileri bu bilgiler ışığında uygun olan eğitim ve iyileştirme programlarına yönlendirilmektedir.
1.KADEME OKUMA-YAZMA KURSU :
Okuma-yazma bilmeyen hükümlü/tutuklulara kurs verilmektedir.
2. KADEME OKUMA-YAZMA KURSU: ( İLKOKUL BİTİRME )
Bu kurs, okur-yazar belgesi almış olan hükümlü/tutuklular için açılmaktadır.
AÇIK İLKÖĞRETİM OKULU ÇALIŞMALARI:
Açık İlköğretim Okuluna, ilkokul mezunu, ilköğretim okullarının 6.7. veya 8. sınıfından ayrılanlar, ortaokuldan ayrılanlar veya ortaokulu dışarıdan bitirme sınavına başvurup mezun olamayanlar, Yetişkinler II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi olanlar müracaat etmektedirler.
Kurumumuzda Açık İlköğretim Okulu öğrencilerine yönelik İngilizce, Fen Bilgisi ve Matematik kursları açılmaktadır.
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ÇALIŞMALARI:
İlköğretim Okulu veya Ortaokul Mezunu Öğrenciler ve herhangi bir Orta Öğretim (lise) Ara Sınıflarından Ayrılanlar Açık Öğretim Lisesine müracaat etmektedirler.
Açık Öğretim Lisesine yönelik İngilizce Kursu açılmaktadır.
Kurumumuzda Açık Öğretim Fakültesi, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve Yükseköğretime kayıtlı olup da tutuklanan öğrencilere ilişkin eğitim hizmetleri verilmekte ve sınavlara katılımları sağlanmaktadır.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ:
Bu programa katılım tutuklu/hükümlülerin isteğine bağlıdır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri, İl Müftülüğü tarafından görevlendirilen 2 erkek 1 bayan olmak üzere, 3 Din Görevlisi tarafından yürütülmektedir. İstekli hükümlü/tutuklulara “Kur’an Kursu” verilmektedir.
İŞ VE MESLEK EĞİTİMİ KURSLARI:
Uşak Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak İş ve Meslek Kursları açılmaktadır. Açılan kurslardan bazıları şunlardır;
- Bilgisayar Kursu:
- Arıcılık Kursu
- Düz Makine Dikişi Kullanım Kursu
- Overlok Makinecisi Yetiştirme Kursu
- Sanayi Makineleri Kullanım Kursu
- Tabldot Aşçılığı Kursu
- Takı-Tasarım Kursu
- Deri Hazır Giyim Kursu
- Deri Ayakçı Kursu
- Deri-Mont Ceket Dikim Kursu
- Deri Yelek Dikimi Kursu
- Deri Cüzdan İmalatçısı Kursu
- Deri Çanta İmalatçısı Kursu
- Boya-Badana Kursu
- Yaşlı ve Hasta Bakımı Kursu
- Plastik Doğrama (PVC) Kursu
- Doğalgaz ve Sıhhi Tesisatçılık Kursu
- Oto Bakım ve Onarım Kursu
- Doğalgaz ve Brülör Ateşçiliği Kursu
- Kalorifer Ateşçiliği Kursu
- Cilt Bakımı Kursu
- Makine Nakışı Kurdela Kursu
- Bayan Kuaförlüğü Kursu
- Kurdele Nakışı Kursu
- Model Uçak Yapım Kursu
SOSYAL KURSLAR:
Uşak Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak Sosyal Kurslar açılmaktadır. Açılan kurslar şunlardır;
- Bağlama Kursu:
- Uygulamalı Türk Halk Müziği Kursu:
KÜTÜPHANE ÇALIŞMASI:
Ceza İnfaz Kurumumuzda demirbaşa kayıtlı 6043 basılı kitap ve dergi bulunmaktadır. Aylık olarak kitaplığımızdan okunmak üzere 600–700 civarında kitap alınmaktadır. Görüş günü hariç, isteyen tutuklu / hükümlüler belli bir program çerçevesinde kütüphaneye çıkarak orada kitap okuyabilmektedirler.
DÜZENLENEN SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER:
Bilgi Yarışması :
Kurumumuzda, Genel Kültür, Spor, Güncel, Edebiyat ve Tarih konularında her ay bir bilgi yarışması yapılmaktadır.
Film :
Hükümlü/tutuklulara, merkezi yayın sisteminden Çarşamba ve Cuma günleri vizyona yeni giren bir film izlettirilmektedir.
Konferans :
Kurumumuzda, Uşak Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İlimizde bulunan Kamu Kurum ve Kuruluşları ile işbirliği yapılarak konferans düzenlenmektedir.
Münazara :
Kurumumuzda ayda bir kez münazara düzenlenmektedir. Münazara konuları, “bir başkası hakkındaki ilk kanı her zaman doğru çıkar mı? Çıkmaz mı?”, “Siz mi zamanı yönetiyorsunuz? Yoksa zaman mı sizi yönetiyor?”, ‘İnsanların herhangi bir konuda fanatik olması sizce doğru mudur?”, “Ceza infaz kurumlarındaki telefon görüşmesi insanı rahatlatır/strese sokar” gibi hükümlü/tutukluların ilgisini çekebilecek başlıklardan seçilmektedir.
Tiyatro:
Hükümlü/tutuklulardan oluşturulan tiyatro ekibi ile 3 ayda bir tiyatro oyunu, mahpuslara izlettirilmektedir. İlimiz Açık Öğretim Fakültesi tiyatro ekibince hazırlanan oyunların kurumda oynanması sağlanmaktadır.
Konser:
Uşak ili mahalli sanatçıları, 3 ayda bir defa konser vermektedirler. Kurumumuzda Bağlama ve Türk Halk Müziği kurslarında başarılı olan, yetenekli hükümlü/tutuklulardan oluşan ekip de solo ve koro halinde konser vermektedir.
Tören-Anma:
Milli Bayramlar çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Anma günlerinde tören düzenlenmektedir. Kutlu Doğum Haftası, Anneler Günü ve Babalar Gününde etkinlikler düzenlenmektedir.
Şiir Dinletisi:
Yılda en az iki kez olmak üzere şiir dinletisi yapılmaktadır.
Satranç : Her odaya satranç takımı dağıtılmıştır. Kurumumuzda periyodik olarak satranç turnuvası düzenlenmektedir.
Spor Çalışmaları:
Kurumumuzda Kapalı Spor Salonu, Çim Saha ve Jimnastik Salonu bulunmaktadır. Periyodik olarak odalar arası futbol turnuvası ve voleybol turnuvası düzenlenmektedir.
Badminton :
Ülkemizde yeni gelişen bu spor, hükümlü/tutuklulara tanıtılmaktadır. Uşak Halk Eğitimi Merkezi işbirliği ile Badminton Kursu açılmaktadır.
Masa Tenisi- Bilardo – Elektronik Hokey :
Masa Tenisi- Bilardo – Elektronik Hokey, langırt gibi spor araç-gereçlerinden hükümlü/tutuklular faydalanabilmektedirler.
Hükümlü/tutuklular el işi çalışmalarını odalarında yapabildikleri gibi, tahsis edilen hobi odasında da yapabilmektedirler. Genelde “ boncuk işi, gemi maketi, makrome, şal, hamak türü el işi çalışmaları yapılmaktadır. Kurumda üretilen el emeği, göz nuru eserler, Uşak Adliyesi önündeki satış reyonunda, ülkemizdeki çeşitli sergi ve fuarlarda sergilenmekte ve satışa sunulmaktadır.
Eğitime yönelik çalışmalardan beklenen; hükümlü ve tutukluların doğru davranış, tutum ve alışkanlıkları benimseyerek, yeniden suç işlemelerini önleyecek ahlâkî değerler kazanmalarını sağlamak, kurum hayatını normal hayata yakınlaştırarak, bu kişilerin salıverilmelerinden sonra topluma uyumlarını kolaylaştırmak ve dış olaylara, tahriklere karşı sabırlı, dayanıklı ve soğukkanlı hâle getirmektir.
Ne demişti büyük bilge Şeyh Edebali?
-“İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın”…
MUHARREMŞAH MAHALLESİ HACIM SULTAN CADDESİ NO:2 UŞAK/MERKEZ
0 (276) 234 02 34 - 35 & 0 (506) 600 61 64
0 (276) 234 02 33
usak.etcikadalet.gov.tr